Ακίνητη προσθετική

Στην ακίνητη προσθετική χρησιμοποιούνται στεφάνες ή γέφυρες για αναπλήρωση εκτεταμένης απώλειας οδοντικής ουσίας ή όταν υπάρχουν ελλείψεις δοντιών.  Πρόκειται για μόνιμες αποκαταστάσεις που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα και λειτουργούν σαν τα φυσικά δόντια. Μια ακίνητη αποκατάσταση μπορεί να στηρίζεται σε δόντια ή σε εμφυτεύματα.

Οι στεφάνες  καλύπτουν περιφερικά όλο το ορατό μέρος του δοντιού και κατασκευάζονται   από μέταλλο και πορσελάνη ή εξολοκλήρου από κεραμικά υλικά (πορσελάνη ή ζιρκόνιο) αποκαθιστώντας αισθητικά και λειτουργικά τα κατεστραμμένα δόντια.

Οι στεφάνες τοποθετούνται:

  • όταν σε ένα δόντι έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας λόγω τερηδόνας ή τραυματισμού
  • προκειμένου να αποκαταστήσουν μεμονωμένα εμφυτεύματα
  • ως στήριγμα μιας γέφυρας

Οι γέφυρες τοποθετούνται όταν από το στόμα  λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια. Πρόκειται για ακίνητες αποκαταστάσεις που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα και λειτουργούν όπως και τα φυσικά δόντια.

Προκειμένου να κατασκευαστεί μια γέφυρα χρησιμοποιούνται  είτε τα παρακείμενα  από τα ελλείποντα δόντια είτε  εμφυτεύματα. Στα διπλανά δόντια ή εμφυτεύματα τοποθετούνται στεφάνες ως στηρίγματα και στην περιοχή που αντιστοιχεί στο νωδό τμήμα  τοποθετείται αριθμός στεφανών αντίστοιχος με τα  δόντια που λείπουν.

Υπάρχουν οι κλασσικές γέφυρες που στηρίζονται σε δόντια, οι επιεμφυτευματικές γέφυρες που κοχλιώνονται ή συγκολλούνται στα εμφυτεύματα και σπανιότερα οι γέφυρες μικτής στήριξης που στηρίζονται σε δόντια και εμφυτεύματα.

 

Οι στεφάνες και οι γέφυρες κατασκευάζονται από μεταλλοπορσελάνη ή ολοκεραμικό υλικό.
Κατά   τη   διαδικασία   κατασκευής   των   ακίνητων προσθετικών εργασιών τα  δόντια καλύπτονται με προσωρινές ακρυλικές στεφάνες ή γέφυρες εξυπηρετώντας τη μασητική λειτουργία και την αισθητική μέχρι την οριστική αποκατάσταση.
Η σωστή φροντίδα και  οι τακτικές επανεξετάσεις συντελούν στην μακροβιότητα  των ακίνητων προσθετικών αποκαταστάσεων.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης