Αντιμετώπιση κακοσμίας

Με τον όρο κακοσμία στόματος (χαλίτωση), αναφερόμαστε στην έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία της στοματικής κοιλότητας που οφείλεται σε παθολογικά αίτια.  Κακοσμία μπορεί να παρατηρηθεί και τις πρωινές ώρες ή όταν το άτομο είναι νηστικό και αφυδατωμένo- η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται θεραπευτική αντιμετώπιση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων  η κύρια αιτία του προβλήματος βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα με κύριους αιτιολογικούς παράγοντες την ανάπτυξη μικροβίων στο πίσω μέρος της γλώσσας, την περιοδοντική νόσο, τη ξηροστομία, τις τερηδόνες και τις κακές προσθετικές εργασίες στα δόντια.

Η κακοσμία μπορεί  να οφείλεται και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,  παθολογικές καταστάσεις του ρινοφάρυγγα ή του στοματοφάρυγγα, των παραρρίνιων κόλπων κτλ.

Η κακοσμία του στόματος πρέπει να μας προτρέπει να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο για μια λεπτομερή εξέταση που θα ανιχνεύσει τα αίτια του προβλήματος. Με την κλινική εξέταση ο οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια, τη γλώσσα και  τη στοματική κοιλότητα αναζητώντας πιθανή αιτία της κακοσμίας. Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, ο οδοντίατρος  μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή αν κρίνει απαραίτητο να τον παραπέμψει σε ιατρό άλλης ειδικότητας.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης