Θεραπεία των ούλων

Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους δύο ενήλικες αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στα ούλα του (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα)

Ουλίτιδα καλείται η φλεγμονή των ούλων και έχει ως κύρια συμπτώματα το πρήξιμο, την ερυθρότητα, την ευαισθησία και την αιμορραγία των ούλων.

Στην  περιοδοντίτιδα εκτός από την ουλίτιδα  συνυπάρχει επιπλέον και φλεγμονή του οστού που στηρίζει τα δόντια. Το οστό αντιδρά στη φλεγμονή με απορρόφηση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα και μετατόπιση των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι μια ύπουλη, πολυπαραγοντική νόσος που συχνά εξελίσσεται χωρίς εμφάνιση πόνου ή άλλων έντονων συμπτωμάτων τα οποία θα οδηγήσουν τον ασθενή στο να ζητήσει θεραπεία.

 

Οι περιοδοντικές παθήσεις αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλαβών σε άλλα όργανα (όπως πχ την καρδιά), καθώς τα βακτήρια  εισέρχονται λόγω της αιμορραγίας στην κυκλοφορία του αίματος και επιβάλλεται επομένως να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η θεραπεία της ουλίτιδας  και της αρχόμενης περιοδοντίτιδας είναι σχετικά απλή: περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και του φλεγμονώδη ιστού, χορήγηση αντιμικροβιακών ουσιών τοπικά και φωτοδυναμική θεραπεία.

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζονται και οι βαρύτερες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, οι οποίες απαιτούν αποξέσεις με χειρουργικό κρημνό, διχοτομήσεις ριζών,  μικροχειρουργικές επεμβάσεις για την ανάπλαση των μαλακών ιστών και του οστού κτλ. Και στη θεραπεία της βαριάς περιοδοντίτιδας η συμβολή της  φωτοδυναμικής θεραπείας αποδεικνύεται καθοριστική.

 

 

Όταν στο στόμα υπάρχουν εμφυτεύματα, η φλεγμονή των ιστών  ονομάζεται περιβλεννογονίτιδα (φλεγμονή των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα) και περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή των ούλων και του οστού που στηρίζει τα εμφυτεύματα). Αποτελούν καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με επιτυχία, γιατί ιδιαίτερα η εξέλιξη της περιεμφυτευματίτιδας είναι ταχύτατη και μπορεί να προκαλέσει την απώλεια του εμφυτεύματος.

Η αξία της συστηματικής επανάκλησης  είναι πολύ σπουδαία ιδιαίτερα στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας. Με τις τακτικές επανεξετάσεις είναι δυνατό να εντοπιστεί και να θεραπευθεί έγκαιρα τυχόν υποτροπή της νόσου πριν αυτή λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στο ιατρείο Smartdent εφαρμόζουμε σύστημα επανάκλησης για την εξυπηρέτηση των ασθενών μας.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης