Νάρθηκες

Ο βρυγμός   (σφίξιμο δοντιών)  εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά. Αναφέρεται ότι το 85-90% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή βρυγμό στη διάρκεια της ζωής του. Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει έντονες αποτριβές ή  κατάγματα στα δόντια,  ευαισθησία των δοντιών στο κρύο ή στο ζεστό,  πόνο στην περιοχή της άρθρωσης της γνάθου,  πόνο  στο κεφάλι, τον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Στους ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου κατασκευάζεται ένας  νάρθηκας σταθεροποίησης (νάρθηκας βρυγμού) ο οποίος είναι ένας εξατομικευμένος διαφανής νάρθηκας που προστατεύει τα δόντια τη φθορά,  χαλαρώνει τους μυς της μάσησης, περιορίζει τους πόνους και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Έπειτα από εκτεταμένη προσθετική  αποκατάσταση ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων συστήνουμε  την εφαρμογή νάρθηκα σταθεροποίησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων προκειμένου να προστατευθούν οι αποκαταστάσεις από μελλοντικές φθορές.

 

Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας  αισθάνεστε  κουρασμένοι ενώ έχετε κοιμηθεί ικανοποιητικά ή  αν ροχαλίζετε έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από αποφρακτική άπνοια ύπνου.  Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή ύπνου η οποία οφείλεται σε ποικίλους αιτιολογικούς παράγοντες όπως ανατομικές ανωμαλίες, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο κ.α.  Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας γίνεται έπειτα από ολονύχτια μελέτη ύπνου σε ειδικά κέντρα. Στις περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας η κατασκευή ενός εξατομικευμένου ενδοστοματικού νάρθηκα από διαφανές υλικό,  που τοποθετεί τη κάτω γνάθο  σε πιο  πρόσθια  θέση  κρατώντας τον αεραγωγό ανοικτό, μειώνει το ροχαλητό και  βελτιώνει αισθητά την ποιότητα του ύπνου.

 

Σε παιδιά κι ενήλικες που συμμετέχουν σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες προτείνεται η χρήση εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα  προκειμένου να προστατευτούν τα δόντια και οι περιστοματικοί ιστοί σε περίπτωση ατυχήματος. Ο νάρθηκας  τοποθετείται συνήθως στην άνω γνάθο, καλύπτει τα δόντια και τα ούλα και κατασκευάζεται αποκλειστικά για εσάς με τη λήψη των αποτυπωμάτων των δοντιών σας. Για τους μικρούς ασθενείς υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξατομίκευσης του νάρθηκα με την επιλογή του χρώματος, ενσωμάτωσης διάφορων λογότυπων ή την αναγραφή του ονόματος του παιδιού.

 

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης