Στοματολογία

Ο οδοντίατρος  έχει εκπαιδευθεί να αναγνωρίζει και να θεραπεύει όχι μόνο τις οδοντικές νόσους, αλλά και τις νόσους που εμφανίζονται στο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας.Είτε ως τυχαίο εύρημα στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης  είτε λόγω συμπτωμάτων,   στο ιατρείο μας μπορούμε να διαγνώσουμε  και να θεραπεύσουμε νόσους  που  αφορούν στον βλεννογόνο του στόματος, τη γλώσσα, τα χείλη, τους σιελογόνους αδένες, τα οστά των γνάθων κτλ.

Επιπρόσθετα, η στοματική κοιλότητα αποτελεί τόπο εμφάνισης  συμπτωμάτων πολλών συστηματικών ασθενειών και μάλιστα αρκετές φορές οι στοματικές εκδηλώσεις  είναι οι πρώτες ή οι μόνες που εμφανίζονται στο σώμα. Στοματικές εκδηλώσεις έχουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι λευχαιμίες,  οι αναιμίες,  λοιμώξεις όπως η σύφιλη, ο έρπης, ο HIV,  δερματικές νόσοι όπως η ψωρίαση κλπ.

Λόγω της μετεκπαίδευσης της οδοντιάτρου στην Παθοβιολογία Στόματος, στο ιατρείο μας είμαστε  σε θέση να  αναγνωρίσουμε τις στοματικές εκδηλώσεις που συνδέονται με την εμφάνιση γενικών νόσων και να  κατευθύνουμε τον ασθενή στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Κατά την προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών που  πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και τραχήλου ή σε χημειοθεραπεία επιβάλλεται η οδοντιατρική εξέταση ώστε να ελεγχθεί η στοματική κοιλότητα  πριν από την έναρξη της ογκολογικής θεραπείας. Γίνεται αξιολόγηση και αντιμετώπιση των οδοντοστοματολογικών αναγκών  σε σχέση  με το είδος, το στάδιο και την πρόγνωση  της κακοήθους νόσου και ανάλογα με το είδος και τη φάση της ογκολογικής θεραπείας που ακολουθείται. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος  γνωρίζει τις επιπτώσεις των τεχνικών ακτινοθεραπείας κεφαλής και τραχήλου, των χημειοθεραπευτικών και άλλων φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνει ο ογκολογικός ασθενής στο στόμα και στις γνάθους   και μπορεί να τον  προστατεύσει από την οδοντική τερηδόνα, την ξηροστομία,  τη βλεννογονίτιδα, τον κίνδυνο ανάπτυξης  οστεονέκρωσης των γνάθων κτλ

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης