Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα αποτελούν μια εξελιγμένη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν και η χρήση τους έχει  τεκμηριωθεί επαρκώς  βιβλιογραφικά εδώ και δεκαετίες. Το   οδοντικό εμφύτευμα είναι μια μεταλλική τεχνητή ρίζα από τιτάνιο που τοποθετείται στο οστό της γνάθου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη τεχνητών δοντιών. Το τιτάνιο είναι ένα απόλυτα βιοσυμβατό κι ασφαλές  υλικό το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία στην ορθοπεδική χειρουργική πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα  τοποθετούνται στο οδοντιατρείο με τοπική αναισθησία σε συνθήκες απόλυτης ασηψίας. Είναι μια διαδικασία που  δεν διαφέρει πολύ, σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, από μια εξαγωγή δοντιού. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας αρκεί να έχει γίνει ορθή  επιλογή του περιστατικού, σωστή τοποθέτηση και αποκατάσταση των εμφυτευμάτων, να εφαρμόζεται πολύ καλή στοματική υγιεινή από τον ασθενή και να υπάρχει τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο.

 

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων όταν συνυπάρχουν τοπικοί ή συστηματικοί επιβαρυντικοί παράγοντες. Καταστάσεις όπως η κακή στοματική υγιεινή, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και το  βαρύ κάπνισμα μειώνουν τα ποσοστά επιβίωσης και επιτυχίας  των εμφυτευμάτων και καλό είναι να ελέγχονται πριν τη θεραπεία.

Πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων προηγείται ειδικός  ακτινογραφικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού στη γνάθο. Σε περιπτώσεις έλλειψης οστού υπάρχουν τεχνικές όπως η ανύψωση του ιγμορείου (κλειστή ή ανοιχτή μέθοδος) ή η τοποθέτηση μοσχευμάτων που αναπλάθουν την προς εμφύτευση περιοχή και καθιστούν εφικτή την θεραπεία με εμφυτεύματα.  Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν και στους μαλακούς ιστούς  (ούλα) πέριξ των εμφυτευμάτων για την εξασφάλιση καλύτερης υγιεινής και βέλτιστης αισθητικής. Ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη τεχνική  και την εφαρμογή ή όχι  αναπλαστικών τεχνικών, απαιτείται μια περίοδος αναμονής λίγων μηνών μέχρι την οριστική επιεμφυτευματική αποκατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορούν να  τοποθετηθούν  και αποκατασταθούν τα εμφυτεύματα με τις τελικές προσθετικές εργασίες  μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (τεχνική της  άμεσης τοποθέτησης-άμεσης φόρτισης).

  • Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως και έχουν πολυετή βιβλιο-
    γραφική τεκμηρίωση.
  • Κάθε εμφύτευμα που τοποθετούμε στο ιατρείο μας συνοδεύεται από κάρτα ταυτότητας.

Η θεραπεία με εμφυτεύματα μπορεί να αφορά  την αναπλήρωση  ενός δοντιού που λείπει, με σκοπό την αποφυγή της τοποθέτησης μιας κλασσικής γέφυρας που στηρίζεται στα διπλανά  δόντια, ειδικά όταν αυτά είναι απολύτως υγιή και ακέραια. Επομένως, αποτελεί έναν πολύ πιο συντηρητικό τρόπο θεραπείας. Τα εμφυτεύματα  μπορούν να αποκαταστήσουν ελλείψεις περισσοτέρων ή και όλων δοντιών  αποφεύγοντας την τοποθέτηση κινητής αποκατάστασης δηλαδή  μερικής οδοντοστοιχίας (μασελάκι)  ή ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλα).

Η προσθετική εργασία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα είναι

  • σταθερή
  • λειτουργική
  • όμορφη αισθητικά
  • δεν εμπλέκει και δεν επηρεάζεται από τα γειτονικά φυσικά δόντια
  • ως αποκατάσταση είναι ανώτερη από εναλλακτικές προσθετικές λύσεις
  • είναι ό,τι πιο κοντινό στα φυσικά δόντια

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης