7 Νοέ

Καρκίνος του στόματος: ο σιωπηλός εχθρός

Τι είναι ο καρκίνος του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί σχετικά συχνή μορφή καρκίνου, η οποία ευθύνεται για 200.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει το 75% των περιπτώσεων καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου αν εξαιρεθεί ο καρκίνος του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο του στόματος είναι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση να εμφανίζεται σε άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Πρόγνωση

Από το σύνολο των ατόμων που διαγιγνώσκονται από αυτόν τον τύπο του καρκίνου μόνο τα μισά θα επιβιώσουν ενώ στους επιζώντες, υπάρχουν μόνιμες και αναπόφευκτες επιπτώσεις που αφορούν την αισθητική και τις λειτουργίες της μάσησης, της κατάποσης και της ομιλίας. Η άσχημη πρόγνωση του καρκίνου του στόματος οφείλεται στο ότι η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο – επειδή οι καρκινικές αλλοιώσεις δεν συνοδεύονται συνήθως από πόνο ή άλλες ενοχλήσεις- οπότε, όταν τεθεί η διάγνωση, έχουν γίνει μεταστάσεις και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Εντόπιση

Ο καρκίνος του στόματος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο, εντοπίζεται συχνότερα στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στο κάτω χείλος.

Παράγοντες κινδύνου

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του στόματος αποτελούν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμη χειρότερα ο συνδυασμός τους. Για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος ενοχοποιείται και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Επιβαρυντικός παράγοντας για τον καρκίνο που εντοπίζεται στα χείλη θεωρείται η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τι πρέπει να σας βάλει σε υποψία;

  • Οποιαδήποτε πληγή ή έλκος στο στόμα δεν επουλώνεται μετά την παρέλευση 10-15 ημερών
  • Ύπαρξη μονόπλευρου ογκιδίου ή διόγκωσης
  • Αλλοίωση στην υφή των χειλιών που διαρκεί
  • Πρησμένοι και σκληροί λεμφαδένες στον τράχηλο
  • Απώλεια δοντιών χωρίς κάποια εμφανή αιτία
  • Πληγή που αιμορραγεί
  • Δυσκινησία ή μούδιασμα στη γλώσσα
  • Αλλαγή στο χρώμα του βλεννογόνου του στόματος, ιδίως η ύπαρξη λευκών περιοχών
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ενόχληση ή πόνος στο στόμα που δεν υποχωρεί

Πρόληψη

Η περιοχή του στόματος προσφέρεται για αυτοέλεγχο: εξετάζετε συχνά το στόμα σας ώστε να ανακαλύψετε έγκαιρα οποιαδήποτε διόγκωση ή αλλαγή στην υφή ή το χρώμα του βλεννογόνου. Αν διαπιστώσετε κάτι διαφορετικό παρακολουθήστε το για 10-15 ημέρες για να δείτε αν υπάρξει κάποια βελτίωση. Αν όχι, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Ο οδοντίατρος, ως ο πλέον ειδικός κι εξοικειωμένος στην ανατομία του στόματος, θα εξετάσει και θα ψηλαφίσει τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα, τον ουρανίσκο, το έδαφος του στόματος και τους λεμφαδένες του τραχήλου. Στις περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες για παρουσία κακοήθειας συνήθως προγραμματίζεται διενέργεια βιοψίας και ιστολογικής εξέτασης.

Θεραπεία

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται σε προϋπάρχουσες βλάβες που ονομάζονται προκαρκινικές. Πρόκειται για λευκές ή ερυθρές περιοχές του βλεννογόνου του στόματος (λευκοπλακία ή ερυθροπλακία αντίστοιχα) ή αλλοιώσεις του χείλους (ακτινική χειλίτιδα). Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτών των βλαβών για την πρόληψη εκδήλωσης καρκίνου του στόματος.

Ο καρκίνος του στόματος αρχικού σταδίου είναι ιάσιμος σε μεγάλο ποσοστό και αντιμετωπίζεται συνήθως με μικρή χειρουργική επέμβαση. Η ανάρρωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ταχεία και απροβλημάτιστη. Σε πιο προχωρημένα στάδια, η χειρουργική θεραπεία συνδυάζεται συχνά με χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία. Η θεραπεία ενός ασθενή με προχωρημένο καρκίνο του στόματος απαιτεί αντιμετώπιση από ομάδα ειδικών στις διαγνωστικές εξετάσεις τη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία, τη λογοθεραπεία και την προσθετική οδοντική αποκατάσταση.

Οι τακτικές επανεξετάσεις στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο εκτός από ότι σας εξασφαλίζει ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή σας! Εάν έχει περάσει περισσότερο από ένα εξάμηνο που επισκεφτήκατε τον οδοντίατρό σας, κλείστε άμεσα το ραντεβού για την επανεξέτασή σας.

Share:

Comments are closed.