13 Αυγ

Συμβουλές για άριστη στοματική υγεία και στις διακοπές

Τι σχέση μπορεί να έχει το κολύμπι στην πισίνα με τα δόντια σας ή το καλαμάκι που πίνετε το αναψυκτικό σας; Κι όμως, υπάρχει σχέση και θα το διαπιστώσετε παρακάτω. Οι διακοπές είναι ιδανικές για να περάσετε χρόνο μαζί με τους ανθρώπους σας, ωστόσο μπορούν να αλλάξουν τη συνηθισμένη οδοντιατρική σας ρουτίνα. Για να απολαύσετε τα καλοκαιρινά σας ταξίδια χωρίς απρόοπτα ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές στοματικής υγιεινής.

ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Όταν δεν υπάρχει n δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια σας, να προσέχετε κατά το διάστημα αυτό να μην καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη (μπάρες κ.ά.), που είναι κολλώδη, όξινα (αναψυκτικά) ή τρόφιμα που περιέχουν άμυλο (πατάτες). Καταβάλετε προσπάθεια να τρώτε τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του στόματός σας και απομακρύνουν τα βακτήρια (πχ λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθώς και φρούτα όπως τα μήλα). Αυτά τα τρόφιμα θα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, n οποία θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας καθαρό μέχρι να μπορέσετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

MEINETE ENYΔATΩMENOI

Tο νερό καθ’ όλn τn διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει να μειώσετε τα βακτήρια στο στόμα σας, αλλά ειδικά και μετά την κατανάλωση τροφών θα «ξεπλύνει» τα δόντια σας. Και εάν είστε σε πτήση, συμβάλλει επίσης στην προστασία σας από την αφυδάτωση και τnν ξηροστομία.

BIOΔIAΣΠΩMENO KAΛAMAKI

Δεν μπορείτε να κάνετε οδικό ταξίδι xωρίς αναψυκτικό; Πιείτε το με καλαμάκι. Αυτό θα βοnθήσει στη μείωση της επαφής των δοντιών σας με τη ζάχαρn.

EXETE EΦΕΔΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, πάρτε μαζί σας μια επιπλέον  οδοντόβουρτσα, ένα μεσοδόντιο   βουρτσάκι, ελαστική οδοντογλυφίδα ή νήμα και έχετέ τα στην τσάντα σας. Όχι μόνο θα μπορείτε να βουρτσίζετε μετά τα γεύματα κατά την πτήση αλλά θα έχετε επίσης υποστήριξη της  στοματικής υγιεινής σε περίπτωση που η παραδοτέα αποσκευή σας δεν  φτάσει εγκαίρως.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας και n προσπάθεια καταπολέμησης του jet lag μпоρούν να σας βγάλουν από τη ρουτίνα σας με συνέπεια να μη θυμάστε την τελευταία φορά που φροντίσατε τα δόντια σας. Προσπαθήστε να θυμάστε να τα βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε βουρτσάκι,  ελαστική οδοντογλυφίδα ή νήμα τουλάχιστον μία φoρά τnν nμέρα.

ΚΟΛΥΜΠΗΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ

Το κολύμπι σε πισίνα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωοn και αποδυνάμωση των δοντιών. Αυτό συμβαίνει λόγω της  υψηλής περιεκτικότητας σε χλώριο στην πλειονότητα των πισινών. Σε αντίθεση, το κολύμπι στn θάλασσα  μπορεί να μειώσει τα βακτήρια του στόματος λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού. Ωστόσο εάν n επιλογή σας για κολύμπι αυτό το καλοκαίρι είναι η πισίνα, τότε θα ήταν μια καλή συνήθεια να βουρτσίζετε μετά από αυτή τη δραστηριότητα  ώστε να περιορίσετε τις χημικές ουσίες που προσκολλώνται στα δόντια από το νερό της πισίνας.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά μερικές φορές ένας πονόδοντος ή κάποιο πρόβλημα σε προσθετική εργασία  μπορεί να γίνουν ενοχλητικά  στο ταξίδι. Παρότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την οδοντιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα μέσω της προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψης, όπως να τηρήσετε τις τακτικές επισκέψεις  στον οδοντίατρό σας.

Αν έχετε πιο σύνθετα προβλήματα καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τις διακοπές. Αν σκοπεύετε να κάνετε αθλήματα ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις διακοπές σας (ποδηλασία, ποδόσφαιρο, beach volley, μπάσκετ κτλ) σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φορέσετε έναν προσαρμοσμένο αθλητικό νάρθηκα για να προστατεύσετε τα δόντια σας. Να προσέχετε να μη μασάτε σκληρές καραμέλες, πάγο, ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ιδιαίτερα αν έχετε αρκετά σφραγίσματα και απονευρωμένα δόντια. Και ποτέ να μnν χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίγετε τα καπάκια από αναψυκτικά ή μπίρες.

Όпoυ κι αν βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι τα καλοκαιρινά σας ταξίδια να είναι διασκεδαστικά και ξεκούραστα παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Η υιοθέτηση ορισμένων από αυτές τις συμβουλές στοματικής υγιεινής  όταν βρίσκεστε σε διακοπές  θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και να αποτρέψετε τυχόν δυσάρεστες οδοντιατρικές  εκπλήξεις.

(ΠΗΓΗ: περιοδικό Vita 8/ 2021)

Share:

Comments are closed.